Kategorier
Värmepump

Så hittar du rätt värmepump i Göteborg

Vill du köpa en värmepump och undrar vilken modell som passar ditt hus i Göteborg? I denna text får du de tips och råd som du behöver för att välja rätt pump.

Att byta värmesystem och installera en värmepump kan sänka uppvärmningskostnaderna rejält. En värmepump innebär för de flesta en ganska stor kostnad men det är en investering som alltid betalar sig. Hur snabbt man har igen pengarna beror på hur stor konsumtion man har av värme och varmvatten.

Därför kan det vara bra att också försöka sänka sin konsumtion av värme och varmvatten innan man väljer värmepump. Man kan exempelvis duscha kortare tid, montera ett vattenbesparande duschmunstycke, täta fönster och ytterdörrar och så vidare. Lyckas man kan det innebära att man klarar sig med en mindre pump som då kostar mindre.

Värmepumpar som klarar många minusgrader

När man väljer värmepump är det viktigt att välja en som är avsedd för nordiskt klimat. Idag klarar alla typer av värmepumpar att producera värme även vid flera minusgrader. Men bergvärmepumpen och luft-vattenvärmepumpen är lite mer effektiva och klarar att producera stora mängder värme och varmvatten. En bergvärmepump tar sin energi från berggrunden vilket därför innebär att man också måste borra en energibrunn.

En luft-vattenvärmepump tar i stället tillvara på den solenergi som finns i luften utanför huset och omvandlar den till värme. Installationskostnaden för en luft-vattenvärmepump är därför mycket lägre än vad den är för en bergvärmepump. Båda värmepumparna använder sig av vattenburna element för att fördela värmen i huset. Byter man från fjärrvärme eller olja kan man använda samma element.

Hur mycket kostar det att installera en värmepump i Göteborg?

Ett effektivt värmesystem som håller uppvärmningskostnaderna nere gör att värdet på fastigheten ökar. Att installera en värmepump i Göteborg är därför lönsamt på flera sätt. Hur mycket en värmepump kostar beror på modell och storlek. För vissa värmepumpar som använder bergvärme och jordvärme är också installationskostnaden högre eftersom det kräver mer arbete.

Det bästa är att kontakta ett företag som är experter på värmepumpar och be om en kostnadsfri offert. Ett seriöst företag kommer ut på ett besök för att titta på huset och undersöka omgivningarna runt omkring. Därefter får man ett eller flera förslag på värmepumpar som passar huset och hushållet, samt en offert.